Bifoga filer

Hoppa till: navigering, sök

I FC Folkbildning kan du till ett meddelande kan du bifoga vilka filer som helst – men det är inte självklart att mottagaren kan få dem eller läsa dem. Se även Infoga.


Skicka en bifogad fil

Du bifogar en fil till ett meddelande genom att välja Arkiv > Bifoga… eller genom att klicka på Bifoga-ikonen i verktygsfältet:

När kopieringen är klar visas den bifogade filen med symbol, namn och storlek – på samma sätt som när du själv får ett meddelande med bifogad fil.

Du kan också dra och släppa en fil till adressfältet i ditt meddelande (den övre delen av meddelandet). Då kan du dra och släppa flera filer i ett enda svep.

Har du redan ett meddelande med en bilagd fil, antingen ett meddelande du själv skapat eller ett du fått, och du vill bifoga samma bilagda fil till ett annat meddelande? Då kan du dra bilagan från första meddelandet till det andra.

Obs! Den fil du vill bifoga bör helst ligga på den lokala hårddisken. Ibland fungerar det inte om man vill bifoga en fil och den ligger på t.ex. en flyttbar skiva (ex. zip) eller på ett USB-minne. Kopiera i så fall först över den till datorns hårddisk.

Storleken har betydelse!

Kom ihåg att ju större filen är, d.v.s. ju mer minnesutrymme den kräver, desto längre tid tar den att skicka för dig och ta emot för den du skickar till.

OBS: Räkna inte med att du alltid kan skicka stora filer till andra på Internet. Många mail-servrar har en mycket snål begränsning.

Format?

Kom också ihåg att mottagaren måste ha program som kan hantera dina filer på sin dator; annars går de inte att öppna (det är t.ex. inte självklart att alla har Word). Det kan dessutom bli problem mellan olika versioner av samma program (alla har inte senaste Word) eller mellan Windows-versioner och Mac-versioner…

Rtf-format

Om du t.ex. använder Word kan du spara ditt dokument i rtf-format.

Pdf-format

Många dokument av olika slag som skickas som bifogade filer eller läggs ut på Internet är i pdf-dokument som läses med gratisprogrammet Acrobat Reader.

Om du själv får en bifogad fil…

Finns det med en bifogad fil i ett meddelande du fått så markeras det i din Brevlåda med ett gem vid meddelandet.

För att läsa den bifogade filen ska du spara den på din dator. Det finns två sätt att spara bifogade filer: permanent och temporärt.

Spara permanent

Markera filen och välj Spara bilaga under Arkivmenyn; ett fönster dyker upp på skärmen där du ska välja var någonstans filen ska sparas.

Du kan också med musen dra den bifogade filen direkt till den mapp på din dator där du vill förvara den; då startar nedladdningen med en gång.

Du kan också spara flera bilagor i samma meddelande samtidigt i samma mapp. Markera varje bilaga du vill spara medan du håller ner shift-tangenten, högerklicka därefter och välj Spara. Alla markerade filer hämtas då till din dator, en efter en.

Spara temporärt

Om du istället dubbelklickar på filnamnet sparas filen i en temporär mapp som töms när man loggar ut från datorn, vilket är utmärkt när du använder en lånad dator och vill kolla en bilaga utan att den sparas på datorn.


Ljudmeddelande

Du kan även skapa och skicka med ett eget ljudmeddelande, som lägger sig som en bifogad fil i ditt meddelande. Se Ljudmeddelande.


Varning!

Om du är det minsta osäker om vad det är för en bifogad fil du fått så tygla din nyfikenhet och ladda inte ned den till din egen dator – speciellt om avsändaren är okänd. Datavirus och liknande otyg sprids bland annat via bifogade filer i e-post. Vissa typer av filer, som ofta består av virus, är spärrade på Folkbildningsnätet så att de inte går att ladda ner till en lokal dator (se Spärrade filändelser.