Länkar

Hoppa till: navigering, sök

Du kan i meddelanden och dokument skapa länkar som andra kan klicka på för att t.ex. komma till en viss webbplats på Internet eller för att få upp ett föradresserat e-postbrev för Internet.

Skapa en länk av ett ord eller en bild

Markera det/de ord eller den bild du vill ska fungera som länk och välj Redigera > Skapa länk... Ett litet fönster öppnas i vilket du i fältet vid Mål-URL skriver in adressen till webbsidan på Internet (ex: www.folkbildning.net).


Skriva in en länk

Vill du att man direkt ska kunna se adressen skriver du helt enkelt webbadressen eller e-postadressen exakt som den ska vara och avslutar med ett mellanslag eller retur/enter. Om adressen innehåller något av dessa tecken eller teckenkombinationer så skapas då automatiskt en hyperlänk: @, http://, ftp:// eller www.

Dra en länk från webbläsare

Du kan också skapa länkar genom att dra en webbadress eller en länk från din webbläsare till ett meddelande eller dokument. Du kan göra på två sätt:

1. Om du i ett FirstClass-meddelande vill skapa en länk till den webbplats du just nu är uppkopplad till tar du med musen tag i symbolen till vänster i adressfältet och drar den och släpper den över ditt meddelande:

Lank.jpg

2. Du kan också på samma sätt dra och släppa en länk från en webbsida till ditt FirstClass-meddelande:

Lank2.jpg


Interna länkar

Du kan också skapa en länk till ett dokument eller en konferens på FC Folkbildning.

Du gör på samma sätt som med länkar till Internet; du drar och släpper dokumentikonen i det dokument eller mail där du vill ha länken.

De dokument och konferenser eller mappar du länkar till ska ligga på s.a.s. fasta ställen så att länken "hittar rätt". Som när det gäller länken ovan till Data-säkerhet.

Namnen på de dokument, konferenser eller mappar du länkar till får ej avslutas med ett frågetecken (?).

Länkar i konferenser?

Du kan på samma sätt skapa Internetlänkar i konferenser, de hamnar i konferensens meddelandefält – men det förutsätter att du har full behörighet i konferensen!

OBS: Observera att för att du ska kunna redigera de länkar du själv skapar är de ej aktiva för dig – men du kan testa dem genom att högerklicka på dem och välja Öppna länk. För alla andra blir länkarna däremot aktiva, dvs man behöver bara klicka en gång på dem.