Redigera texten

Hoppa till: navigering, sök

I menyn under Format på FC Folkbildning hittar du kommandon för att påverka själva texten i dina meddelanden och dokument. Du kan välja typsnitt, storlek, stil och färg. På så sätt kan du förse dina meddelanden med stora rubriker, du kan kursivera citat, framhäva med färg etc.

Observera dock att dessa formateringar fungerar bara när man skickar meddelanden inom Folkbildningsnätet; de överlever s.a.s. inte transporten till mottagaren om denne inte finns med på Folkbildningsnätet.

Du ska först markera de delar av din text som du vill förändra och därefter välja storlek, färg eller vad du vill göra.


Editeringsfält

Du har också ett s.k. editeringsfält i meddelandeformuläret, alldeles ovanför det fält där du skriver in text. Du kan lägga till fler kommandon i detta fält genom att högerklicka på det och välja Anpassa verktygsfält… samt välja fler kommandon under Format. Punktlistor är en ny editeringsform som kom med 9.1-versionen av FirstClass.

Editeringsfaltet.jpg

Om editeringsfältet av någon anledning skulle råka försvinna kan du återkalla det genom att högerklicka i textfältet och välja "Visa editeringsfält".


Typsnitt

Valet av typsnitt är viktigt för läsbarheten. I trycksaker väljer man gärna klassiska typsnitt som t.ex. Garamond för bästa läsbarhet. Men för läsning på skärm fungerar sådana typsnitt mindre bra. Istället kan man använda typsnittet Verdana, som är särskilt framtaget för att bli tydligt och lättläst på skärm – även i mindre storlekar.

Om du inte har Verdana i din dator kan du hämta den på följande webbplats: http://simplythebest.net/fonts/fonts/verdana.html

Under Redigera > Inställningar > fliken Innehåll kan du ställa in vilket typsnitt – och storlek – du vill använda dig av som standard, både i normal text och i presentationstext, dvs när du gör presentationer. (Om du t.ex. ställt in att du vill använda Verdana som standard kan du alltid byta till ett annat typsnitt i de meddelanden du skriver.)


Upprepa samma stil

Om du har skrivit en lång text med t.ex. flera mellanrubriker som du vill formatera på samma sätt, kan du göra så här: Upprepa.jpg


Tabeller i meddelanden & dokument

Du kan skapa tabeller i meddelanden och dokument, eller kopiera in tabeller från t.ex. Excel. Du kan använda tabeller för att få bättre ordning på text och bilder, t.ex. på din hemsida som du enkelt gör med FirstClass-dokument (däremot kan du inte lägga in formler i tabeller och göra matematiska uträkningar).

Tabell.jpg

Tips: Om du har ett antal nedskrivna uppgifter, åtskiljda med kommatecken, då kan du kopiera dem och klistra in dem i en färdig tabell med hjälp av kommandot "Klistra in special". Kopiera t.ex. dessa tre rader:

Rader.jpg


OBS! Vill du lägga in både text och bakgrundsfärger i tabellceller? Skriv då in texten först och bestäm därefter bakgrundsfärg.

OBS! Om du vill skapa en bild i ditt meddelande av t.ex. en Exceltabell (och alltså inte kopiera in en redigerbar tabell) får du klistra in den med Redigera > Klistra in special, och får då välja format (ex: JPEG-bild).

Bilder

Det är enkelt att lägga in bilder i t.ex. ett meddelande, men de bör först anpassas för webbvisning. Se Bilder i FirstClass.

Länkar

Du kan även lägga in länkar, t.ex. i form av en innehållsförteckning som i detta dokument. Se Länkar i dokument. Och du kan förstås lägga in länkar till t.ex. webbsidor, se Länkar.

Övrigt

Se även