Salvador Dali

Från Folkwikin
Hoppa till: navigering, sök
Salvador Dali

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech föddes den 11 maj 1904 i staden Figueres i Empordà i Katalonien nära franska gränsen. Hans far var advokat och han hade en striktt disciplinär inställning i hemmet, men hans mur var snällare och uppmuntrade Salvadore Dali till att utveckla sin artistiska ådra.

Biografi[redigera]

När Salvador Dali var fem år besökte han med sina föräldrar sin brors grav och de sa till honom att” du är din brors själavandring”. Han trodde på och påverkade hans livkonstnärliga tänkande. Dalí sa "Vi påminde om varandra som två droppar i vattnet, men vi hade olika reflektioner. Han var antagligen en första version av mig, men tillkommen alltför mycket i ett absolut stadium”. Ana Maria, var hans syster som var tre år yngre än Salvador Dali och hon publicerade en bok om sin bror i 1949”, Dalí As Seen By His Sister”. År 1916 gick han till konstskolan och började lära modernistiska måleriet av Ramon Pichot. När Dali var sexton år gammal drabbades han av ett av de svåraste slagen i sitt liv, hans mor fick bröstcancer och dog sedan år 1921. År 1922 flyttade han till Madrid för att studera konst. Vid ankomsten drog han all uppmärksamheter till sig själv. Han var smal kille med långt hår och polisonger, bar kappa, långa strumpor och knäbyxor. Han klädde sig som brittiska prerafaelitiska rörelsen från slutet på 1800-talet. I början kan man se spåret av kubism i hans tavlor. Han mötte många maniskor och både det och hans vänner påverkade Dalis arbete. Surrealismen stil gjorde intryck på hans verk under den tiden. När andra världskriget började flyttade Dali och Gala, hans fru, till New York tillsammans. Denna period var mycket viktigt i hans liv för att Dali kunde då samverka med Museum of Modern Art i New York år1941. Salvado Dalí målade 1 500 målningar under sitt liv. Han är mest känd för sina målningar men han jobbade också med media, inklusive fotografi, skulptur och film. Hans vänskap med Luis Buñuel ledde till filmerna Den andalusiska hunden och Guldåldern; efter Dalís död producerades Destino i samarbete med Walt Disney Company.

Kända målningar[redigera]

1910 – Landskap nära Figueres

1931 – Minnets envishet

1933 – Wilhelm Tells gåta

1936 – Mjuk konstruktion med kokta bönor

1937 – Brinnande giraff

1954 – Minnets envishets sönderfall

1954 – Korsfästelse

1959 – Upptäckten av Amerika av Christopher Columbus

1972 – La Toile Daligram

1970 – Hallucinogenic Toreador

Minnets envishet[redigera]

Minnets envishet.jpg

En av det mest berömda av Dalis konstverk är minnets envishet som ha slutförde år 1931. Det är en surrealistisk oljemålning och nu ägs tavlan av Museum of Modern Art i New York (USA). Målningen är 33 centimeter bred och 24 centimeter hög och föreställer ett öde landskap med fyra fickur. Tre av dem är öppna och oformerade och ett är stängt med några myror som kryper omkring på uret. En av de mjuka klockorna hänger på ett ensamt och naket träd och två av de oformerade klockorna ligger på någonting som man tror är en möbel. Havet i den målningen flyter samman med himlen. Vattnet och kustlinjen i den tavlan är hämtade från en ort i nordöstra Katalonien där Dali länge bodde.


Tolkning[redigera]

I detta fantastiska konstverk är allting är symbolik. Salvador Dali ville symbolisera tidens flykt när vi sover. Konstnären tycker att tiden är mycket viktig i vårt liv och därför målar han fyra klockor i den här tavlan. Dali sade själv att en bit ost som smält i solsken påverkade på honom för att skapa den här tavlan. Många tycker att den tavlan förmedlar en dyster känsla, för att bilden har mörkt bakgrund med fyra trasiga klockor, men bilden innehåller både mörka och ljusa saker. Ljuset som ses över bilden ger lite positiv känsla. Han skulle kanske säga att efter den svåra och tråkiga tiden kommer ljus och förhoppning åter. Under den tiden påverkade även Freuds teorier Dalis arbete mycket. Minnets envishet eller Minnets beständighet heter målningen på svenska och på engelska” The Persistence of Memory” och på katalanska ” La persistència de la memòria” och den visades offentligen för första gången på Pierre Colles galleri i Paris.

Surrealism[redigera]

Surrealism är en riktning inom modernistisk konst, litteratur och filosofi. Den uppkom i Frankrike på 1920-talet för första gången. Surrealism gick ut från Dadaisms hjärta ”anti-konst” efter andra världskriget. André Breton var första som användes av den konstnärliga stilen som utvecklades till surrealismen i litteratur och bildkonst. På den tiden var den Psykiatriska teori som Sigmund Freud skrivit mycket populär och påverkade nästan alla konstnärers idéer. Surrealismen var en reaktion på den på rationalismen, som många ansåg hade orsakat, genom den industriella revolutionen, det katastrofala första världskriget. Surrealism enligt framhåller att en konstnär skulle kassera den medvetna produktionen av konst och skulle i stället skaffa sig en omedveten produkt med egna tankar. Picasso och Salvador Dali är två av viktigaste konstnärerna som utövade i den metoden. Salvador Dali var övertygad om att konst bör studeras och en konstnär måste behärska sin konst. Dalí använde sin konstnärliga kompetens på film också. I Hitchcocks film Spellbound (Trollbunden), var Dalí ansvarig för konstnärligt utförande och design av en drömsekvens. Spellbound (Trollbunden) var ett bra exempel på en Surrealistisk film. Jag tycker att Surrealism är väldigt spännande för att i en Surrealistisk konst man kan se många häftiga bilder som inte finns i verkligheten. Jag tycker också dessa bilder liknar bilderna som kommer upp i den första drömsömnen. .

Trollbunden[redigera]

Trollbunden.jpg

Trollbunden är en klassik psykologisk thriller. Filmen börjar med en text av William Shakespeare som förklarar hur psykoanalys kan avhjälpa mentalsjukdom. Trollbunden är en surrealistisk film som regisserades av Alfred Hitchcock 1945. Filmen handlar om en psykoanalytiker (Ingrid Bergman) som ska analysera en patient med genom hans drömmar. Filmen är full av psykoanalytiska symboler, som ögon, gardiner, saxar, spelkort och en man utan ansikte som designades av Salvador Dali.uppror